INHALIRANJE - kada i kako? Moja Farmacija

INHALIRANJE - kada i kako?

     S promjenom godišnjih doba, različiti dijelovi dišnih putova mogu biti izloženi respiratornim smetnjama. Tijekom jeseni/zime povećava se aktivnost virusa koji pogađaju dišne putove sa simptomima kao što su: začepljen nos, curenje nosa, kašalj, bol u grlu. U periodu proljeće / ljeto polen može izazvati alergijski rinitis (kihanje, svrbež i curenje nosa ili začepljenost nosa)

    Dolaskom sve hladnijeg vremena i boravkom u zatvorenom prostoru, naše tijelo podložnije je virusima i bakterijama. Zato su u hladnije doba godine respiratorne infekcije veoma česte i kod djece i kod odraslih. Za mnoge osobe, inhalacija ima izuzetan značaj radi lakšeg disanja i od vitalnog je značaja za terapiju bolesnika. Koristi se kod svih uzrasta, od novorođenčeta, beba, djece, odraslih pa do starijih osoba. Kod beba je specifično da dišu samo na nos, stoga je iznimno važno da je on prohodan.

     Inhalacijska terapija je vrsta terapije pri kojoj lijek ulazi u organizam zajedno sa zrakom koji udišemo. Za mnoge osobe, inhalacija ima izuzetan značaj radi lakšeg disanja i od vitalnog je značaja za terapiju bolesnika. Koristi se kod svih uzrasta, od novorođenčeta do starijih osoba. Inhalacijska terapija primjenjuje se u liječenju različitih stanja, a najčešće kod djece, kada boluju od slučajeva:

 • Astma;
 • Opstruktivni bronhitis;
 • Laringitis (upala grkljana);
 • Pneumonija (upala pluća);
 • Bronhiolitis (upala najmanjih ogranaka bronha).

     Inhalacijska terapija primjenjuje se u liječenju različitih stanja, najčešće kod odraslih kada boluju od slučajeva:

 • Astma;
 • Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB). 

     Koje su prednosti inhalatora?

 • Lijek dublje ulazi u dišni sustav;
 • Lijek ciljano djeluje na respiratornu sluznicu;
 • Koristi se manja doza lijeka;
 • Gotovo da nema neželjenih nuspojava.

     Miješanjem lijeka s fiziološkom otopinom u inhalatoru, vlaži se sluznica respiratornog sustava, što olakšava iskašljavanje

Koje su prednosti inhalacijske terapije?

 • Brz učinak;
 • Mala doza lijeka;
 • Lokalno djelovanje. 

 Na tržištu su dostupni različiti jednostavni, učinkoviti, kućni ili prijenosni inhalatori, ali bitno je odabrati kvalitetan uređaj koji vama i vašoj obitelji može ponuditi slobodu da živite punim plućima.

     Glavna funkcija inhalatora je pretvoriti tekući lijek u finu maglicu i isporučiti ga u odgovarajući dio dišnih putova radi ublažavanja simptoma respiratornih bolesti. Stoga je odabir najprikladnijeg uređaja za isporuku lijeka vrlo važan za optimalne rezultate. Povećanje učinkovitosti isporuke lijeka znači da će lijek djelovati brže i u manjim dozama.

    Postoji različiti inhalatori, a svaka vrsta ima jedinstvene značajke. Općenito postoje tri vrste električnih inhalatora: kompresorski, ultrazvučni i MESH inhaltori.

      Odabir inhalatora utjecat će na trajanje liječenja, veličinu čestica, prenosivost, trajnost i mnoge druge aspekte u provođenju inhalacijske terapi

     Izbor uređaja trebao bi biti prilagođen vašem zdravstvenom stanju i zdravstvenim potrebama. Različite bolesti zahtijevaju drugačiju intervenciju i tretman. Bolesti gornjeg dijela dišnog sustava, poput prehlade, mogu zahtijevati veću veličinu čestica, dok bolesti donjeg dišnog sustava kao što je npr. KOPB, bronhitis  zahtijevaju manju veličinu čestica. Na primjer, kompresorski inhalatori mogu ponuditi  veći raspon veličina čestica, dok MESH raspršivač nudi dosljednu veličinu čestica.

 

     Donosimo vam primjer jednog inhalatora koji je zbog svojih karakterisa pogodan kako za djecu tako i za odrasle. Zahvaljujući tehnologiji prilagodljivog ventila, moguće je regulirati jačinu raspršivanja. Prosječna veličina raspršenih čestica (MMAD) je ≤ 2,5 μm. Udio fine frakcije čestica je 80 – 85 %.
Dizajniran je za vrlo tihi rad. Dolazi sa maskom za djecu i odrasle.
Iznimno je jednostavan za upotrebu. Osim toga, zbog svoje veličine prikladan je za putovanja gdje god krenete.

Accumed NF80 za djecu i odrasle

   

Back to blog