Reishi gljiva - gljiva BESMRTNOSTI Moja Farmacija

Reishi gljiva - gljiva BESMRTNOSTI

Reishi ( Ganoderma lucidum ) ili gljiva "vječite mladosti" je jedna od najpriznatijih medicinskih gljiva sa dugogodišnjom tradicijom upotrebe u orijentalnoj medicini te tradicionalnoj kineskoj medicini. U Aziji je ova gljiva simbol "dugovječnosti i sreće".
Često možete čuti i druge nazive za ovu gljvu kao što su "Ling Zhi", "Chizi" ili "Youngzhi". Radi se o gljivi tvrde konzistencije i gorkog ukusa. Ne spada u jestive gljive, a popularnost je postigla zbog izvanrednih blagotvornih efekata na ljudsko zdravlje. 

Trenutno se smatra i najviše izučenom vrstom gljive, jer postoji preko 5000 publikacija u vezi primjene i djelovanja Reishi gljive. Benefiti djelovanja Reishi gljive se zasnivaju na specifičnim nutrijentima i aktivnim biomolekulama koje sadrži.

Najveća djelotvornost se pripisuje polisaharidima koji sadrži - beta glukane ( najviše  ß-(1,3)(1,6)-D- glukamo ) i terpenima.

Pored toga, ova medicinska gljiva sadrži nekoliko stotina bioaktivnih komponenti i biomolekula koji su odgovorni za djelovanje na:

  • Endokrini sistem - regulacija rada hormona i ćelija jetre
  • Imunološki sistem - jača odbrambenu sposobnost
  • Mentalno emocionalno zdravlje: stres, umor, raspoloženje, kvalitet sna

Djelotvornost Reishi gljive je dokumentovana kao i za ostale medicinske gljive poput Shiitake, Cordyceps i Lavlja griva. Danas se Reishi smatra najvrijednijom supstancom u tradicionalnoj kineskoj medici. 

Bioaktivne komponente odgovorne za djelovanje Reishi gljive:

  • Beta glukani: od kojih su najvažniji ganodermična kiselina, ganolucidična kiselina, ganomicin, ganoderioli, lucidumol A-D, lucidone A, E
  • Ergosterol - provitamin D2
  • 17 aminokiselina
  • vitamini B komplexa
  • Različite forme vitamina D ( D2, D3, D4 )
  • Minerali: magnezij,cink, željezo, selen, kalcij, fosfor, bakar i kalij

Ekstrakt Reishi gljiva u kapsulama

 

Svojstva reishi gljiva


1. Izvrsno reguliraju imunitet

Reishi gljive mogu izvrsno regulirati imunosni sustav te poboljšati sposobnost ljudskog organizma da se bori protiv vanjskih neprijatelja. Osim što mogu podići imunitet, one ga mogu i umiriti, ovisno o tome što je vašem imunitetu i organizmu potrebno.

Pa tako kod infekcija i upala snažno podižu oslabljeni imunitet te jačaju T i B obrambene stanice, a kod autoimunih bolesti djeluju kao supresanti pretjerane reakcije imunosnog sustava. Riječ je o pravoj biljnoj inteligenciji koju ove gljive posjeduju.
 

2. Štite od tumora

Sadrže ganoderičnu kiselinu, koja ima moć apoptoze, odnosno selektivnog uništenja stanica raka, pri čemu zdrave stanice ostaju netaknute. 

Jedna kineska studija iz 2010. pokazala je da ganoderična kiselina sprečava rast tumora i njegovo širenje u organizmu. U tome pomaže i beta-glukan prisutan u ovim gljivama. Ove gljive odlično djeluju i kod melanoma jer povećavaju osjetljivost stanica raka na stanice ubojice, koje prirodno postoje u ljudskom organizmu.   
 

3. Jača srce i uravnotežuju šećer u krvi


Triperpeni pronađeni u reishi gljivama, osim što poboljšavaju cirkulaciju, mogu pomoći i u snižavanju krvnog tlaka te spriječiti začepljenje krvnih žila ili aterosklerozu. Također pomažu uravnotežiti glukozu u krvi te smanjiti intoleranciju na inzulin-
 

4. Djeluju neuroprotektivno 


Zahvaljujući obilju antioksidansa, reishi gljive smanjuju oksidativni stres te poboljšavaju modulaciju citokina u mozgu, a samim time djeluju neuroprotektivno te sprečavaju oštećenja mozga.
 

5. Odlično pomažu kod sezonskih alergija i astme


Ganoderična kiselina iz reishi gljiva može spriječiti lučenje histamina, stoga odlično pomaže i kod sezonskih alergija.
 

6. Poboljšavaju rad jetre


Reishi gljive potiču dobar rad jetre i ubrzavaju eliminaciju toksina i bakterija iz organizma. One također štite te sprečavaju oboljenja jetre.

 

Važno je napomenuti da Reishi gljive mogu sniziti krvni pritisak i glukozu u krvi, pa se osobama koje su na antihiperzenzivnoj terapiji i dihabetičarima preporučuje oprez u korištenju. 

Dnevne doze ovisno o potrebama iznose od 1500mg-9000mg

Back to blog