Alergija, prehlada ili gripa

Alergija, prehlada ili gripa

Prehladu i  gripu zrokuju virusi, a alergije se javljaju kao reakcija na alergene. Sve  bolesti imaju poprilično slične simptome, pa ih je ponekad teško razlikovati. 

Pročitajte više u nastavku kako se ne biste brinuli, ili sumnjali kako si pomoći i kako bi znali kada posjetiti liječnika.

 

GRIPA

Često dolazi do zabune te se obična prehlada proglašava gripom.

Gripa je bolest uzrokovana specifičnim virusom influence i uvijek uzrokuje teže simptome od prehlade, a uzrokuje i neke simptome koje u pravilu ne nalazimo kod prehlade, kao što su visoka temperatura, zimice, tresavice, jaka iscrpljenost i bolovi u mišićima. Za razliku od prehlade koja je ograničena na gornji dišni sustav, gripa obuhvaća gornji i donji dišni sustav te se često komplicira upalom pluća.

 

Prehlada ili gripa?

Simptomi
Prehlada
Gripa
vrućica rijetko, do 38,5°C često, između 38 i 39 °C, ponekad i viša u manje djece; česte tresavice i zimice
glavobolja rijetka često
bolovi u mišićima blagi često, jaki
umor, slabost ponekad često, traje 2-3 tjedna
jaka fizička iscrpljenost nikada često na početku bolesti
iscjedak iz nosa često ponekad
kihanje često ponekad
bol u grlu često ponekad
kašalj blag do umjeren, suh nadražajan često, može biti jak, produktivan
Terapija Simptomatsko liječenje: lijekovi protiv bolova i za snižavanje temperature, dekongestivi sluznice nosa, lijekovi za ublažavanje kašlja i iskašljavanje Simptomatsko liječenje: lijekovi protiv bolova i za snižavanje temperature, dekongestivi sluznice nosa, lijekovi za ublažavanje kašlja i iskašljavanje
Prevencija pranje ruku, izbjegavanje mjesta s puno ljudi godišnje cijepljenje protiv gripe - konzultirajte se s vašim liječnikom
Komplikacije bakterijska upala grla, sinusa ili srednjeg uha bronhitis ili pneumonija - mogu biti vrlo opasne
Alergije na plijesni, prašinu, pelud i sl. uzrokuju simptome koji nalikuju na simptome prehlade.

Alergija

Alergije na plijesni, prašinu, pelud i sl. uzrokuju simptome koji nalikuju na simptome prehlade. To su iscjedak iz nosa, kihanje, suzenje očiju. Međutim, simptomi alergije traju duže od simptoma prehlade i često se javljaju sezonski. 

Alergija ili prehlada su česti problemi sličnih simptoma, ali se razlikuju u svojim karakteristikama

Alergijske reakcije se po definiciji smatraju ponavljajućom prehladom, uvijek u isto doba godine obilježene:

  1. Kihanjem
  2. Suzenjem i češanjem očiju
  3. Grebanjem grla
  4. Nadražajnim kašljem
  5. Čujnim disanjem

Prehlada po dijagnozi može poteći iz alergijske reakcije jer su sluznice vrlo osjetljive i natečene a kao takve lako se inficiraju virusima. Alergija može biti aktivirana prehladom jer virusi pojačavaju reaktivnost sluznice koja s kod osjetljivih osoba može ozbiljno zakomplicirati u sinusitis i astmu.

 

Glavni simptomi prehlade su:

  1. Začepljen nos,
  2. Grlobolja
  3. Umor
  4. Temperatura može biti blago povišena.

 

Za sprječavanje alergijskih reakcija važno je jačati imunološki sustav. Preporučuju se dodaci prehrani s kvercetinom, antioksidansom koji sprječava da dođe do alergijske reakcije, s kalcijem i vitaminom C koji smanjuju otečenost sluznica te jačaju imunitet. Ulje crnog kima je prirodni lijek kod alergije. Posebno se preporučuje kod kožnih bolesti (atopijski dermatitis, psorijaza..). Dopune vitamina i minerala te ostalih biljnih lijekova osnažuju imunitet i smanjuju alergijske reakcije.

 

 

 

 

Povratak na blog

Ostavite komentar